Provence-i levendulamező Lovason - Szandra Otthon

A Balaton északi partjához közeli gyöngyszemről, a Levendula Vendégház csodás kézzel festett bútorairól, azok egyedi levendula mintáiról már írtam itt.  Nyilván gondoljátok, hogy nem véletlenül kapta a családias panzió ezt a nevet! 🙂 Valójában a tulajdonos francia-magyar házaspár álma egy olyan Balaton- felvidéki szálláshely létrehozása volt, ahol a magyar és francia elemek harmonikusan összetalálkoznak, úgy a belső, mint a külső terekben.

A telek felső részén lévő ódon pince tetejére egy provence-i levendulamezőt álmodott a házaspár, és innen eredt az ötlet, hogy a levendula formája és színei a belső terekben is megjelenjenek.

Mára a 6 évvel ezelőtt ültetett közel 500 tő levendula minden évben csodásan virágzik. 🙂 A vendégek és a háziak kedvenc tartózkodási helye a pince feletti felső napozórész, ami a levendulatenger illatával és hullámzó látványával nyugalmas, valódi pihenést biztosít.

Amikor virágozni kezd a levendula, de még nem nyílt ki teljesen, akkor kerül sor az éves levendulaszüretre, ahol családtagok és a barátok ragadnak metszőollót, hogy levágják és kosarakba szedjék a sokoldalúan felhasználható gyógy-és fűszernövényt. Nagy megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek a kis körnek, nemcsak az értékes emberi találkozások miatt, hanem az így évente frissülő levendulagyűjteményem miatt  is! 🙂

A jó hangulat folytatódik a begyűjtés után is, amikor a fajták (angol és francia) szerint külön válogatott levendulát Andi szakértő segítségével (akinek egyedi növénykreációiról itt írtam) egyforma csokrokba kötjük. A szép kis csokrok ezt követően az udvar félárnyékos részére kerülnek az e célra kialakított fa állványra, fejjel lefelé lógatva. Így a növény szépen megszárad, így sokáig eltartható és szép marad, és nem hajlanak el a szárai.

Az értékes gyógynövényt a házaspár többféle célra hasznosítja: készítenek belőle illóolajat, szörpöt, használják ételekhez, süteményekhez, és persze a panzió provence-i hangulatú enteriőrjeibe illő levenduladíszeket. 🙂

Az egyik leglátványosabb lakásdekoráció és illatosító a levendulabuzogány, amit a frissen szedett növényből kell készíteni, színes selyemszalagra fonva.

                                        

A levendulacsokrokat akár frissen, akár szárítva kis korsókba, cserepekbe, kosarakba rendezve kültéri díszként is kiválóak, ha egy kis franciás hangulatot, kellemes illatot szeretnénk az ablakokba, asztalokra csempészni. 🙂

Az ügyesebbek levendulakoszorút is fonhatnak, ami akár a falra, akár egy mennyezeti gerendára akasztva is jól mutat. A fonott kosarakban elhelyezett szárított levendula annál jobban mutat, minél többet teszünk bele, egy ilyen kosárral – vagy akár többel – az előszobát is díszíthetjük.

Néhány szál levendulát akár illatos könyvjelzőként is használhatunk, vagy egy pohárba állítva az éjjeli szekrényre is tehetjük a nyugodtabb alvás érdekében. Aromaterápiás és nyugtató hatása miatt ha párnánkra cseppentünk néhány csepp levendulaolajat, vagy  levendulazsákocskát teszünk a párna alá, megszűnnek alvászavaraink is.

A levendula motívum kedvelt lakásdekoráció minta, különösen a konyhában. Ezért ha van levendulamintás terítőnk, vagy vázánk, kancsónk, vigyünk életet és hangulatot a konyhapultra, vagy az ebédlőasztalra is egy szépen megkötött csokor segítségével!

Ha vendégeinket levendula mintás tálcáról kínáljuk a frissen készített házi levendulaszörpünkkel, néhány szál élő virág kíséretében, biztos, hogy a hatás nem marad el! 🙂

A fürdőszoba sem maradhat ki a sorból!Ha szeretnénk némi provence-i hangulatot és kellemes illatot teremteni a fürdőszobában, kis textilkosárban levendulát tehetünk a színes szappanok mellé, vagy a függöny mintájával azonos anyagból levendulaszíveket varrhatunk ablakdísznek. 🙂

Ha szeretjük a provence-i lakberendezési stílust, gyorsan és könnyen bevarázsolhatjuk otthonunk bármely szegletébe a levendulacsokrok, illatos párnácskák segítségével. A zsákvászon, horgolt csipke, fonott kosár, és a kékeslila szín garantálja a sikert!

Kedvet kaptál a levenduladíszekhez? Itt a szüreti szezon, szedj néhány csokorra valót és szépítsd meg otthonod! 🙂

Aktuális Inspirációs tér