Egy lakástrend kiállítás képei - S/ALON Budapest 2021 - Szandra Otthon

A 2000-es évek eleje óta szeretek lakberendezési kiállításokra járni. Emlékszem, egyetemistaként – 2 vizsgaidőszak között – mekkora élmény volt mindig egy ilyen nyüzsgő, színekkel és trendi anyagokkal teli esemény! Hónapokra elegendő inspirációt – és több kg lakberendezési újságot 🙂 gyűjtöttem be ilyenkor, majd lelkesen díszítgettem kis albérletem falait – főleg DIY alkotásokkal, és főleg vizsgaidőszakban 🙂 .

Hasonló lelkesedéssel vártam idén is a 2021 -es S/ALON Budapest lakástrend kiállítást, ami – a szakmai szempontokon túl – a vírus miatti sok lezárás, elmaradt rendezvény után kicsit kárpótlásnak is ígérkezett.

Kedves szintén lakberendező barátnőmmel, Katival (https://www.facebook.com/Axmannkati-design-143285213289915/ ) együtt fedeztük fel a Budapest Sportarénában kialakított szebbnél szebb enteriőröket. Már a bejáratnál kaptunk egy igényesen illusztrált térképet, ami azóta lakásdekorációként szolgál a home office-ban 🙂 (kép a cikk végén).

Belépve először egy sötétített előtér fogadott, egy szépséges festményszerű szőnyeggel, amire szinte sajnáltunk rálépni 🙂 .

Majd a fekete háttérből varázsvilágként tárult fel a sok kis csillogó enteriőr-sziget. Mindegyik lakásrészleten érezhető volt a közösségi munka ereje, tervezők -gyártók-művészek- forgalmazók együtt teremtettek valódi összhangot.

Különösen egy fiatal magyar tervező lámpái https://www.loomiosa.com/ tetszettek meg elsőre, melyeket a – korábban műszerfalakat tervező – designer speciális fém csövek felhasználásával álmodott meg. A csövek között megcsillanó fény játékosan tükröződött a Novacolor dekofestékkel díszített falakon, ami nagyon impozáns látványt nyújthat akár egy nappali, akár egy irodai térben.

A minimál sokéves trenduralma után jólesett telt, mély színeket látni a legkülönbözőbb felületeken. Sokat időztünk a színpompás terekben, simogatva a finom anyagokat, rácsodálkozva a szokatlan ötletekre, hangulatokra.

Lenyűgözőek voltak a Raw decor egyedi mintás mozaikcsempéi, valamint a rochebobois puha, buborékformájú kanapéi és álomszép bútorszövetei.

Egyik kedvencem egy csillogó bársony hálószoba bútor volt, különleges kialakítású fejvéggel, azonos anyagból kreált függő lámpákkal, fahatású háttérrel.

Nagy öröm volt látni a luxusanyagok mellett a különféle kézműves technikákkal készült termékek megjelenését is a lakberendezési trendpalettán. 🙂 Míg évekkel ezelőtt a design élvonalában elképzelhetetlennek tűnt volna a makramé, vagy a krétafestékkel felújított bútor, kézi festésű dekorfal, itt érezhetően emelte az egyes enteriőrök különlegességét, értékét.

Másik örömteli tendencia volt számunkra, a természet egyre nagyobb térnyerése a jövő otthonaiban. Biztos Ti is éreztétek a bezártság időszakában, hogy jó lenne felfrissíteni a lakást, több könnyedséget, természetközelséget vinni a térbe (főleg kert hiányában). Erre a kiállítás számos megoldási lehetőséget mutatott be: szinte minden enteriőrben megjelent az élő, mű- vagy száraz növénydekoráció, a nappalitól a fürdőszobán át a hálóig. Emellett játékos és vidám formákban tűntek fel a különböző növényi és állati motívumok, tapétán, szobrokon, képeken, és egyedi műalkotásokon.

A “Tóparti ábránd” installáció mellett a Viaplant is ámulatba ejtően hangulatos megoldásokat hozott (https://www.viaplant.com/vilagitas-es-butor/). A valódi növényi részek felhasználásával készült különleges lámpák, bútorok, térelválasztók a fény hatására átsejlő formáikkal, egyedi mintázatukkal az erdők-mezők világát varázsolják be a négy fal közé.

Képzőművészeti alkotásokból is sok példát láthattunk az otthon játékossá, könnyeddé tételére, mint a lenti kép is, ami egy csodaszép festmény illúzióját kelti, de valójában inkább szalagfüggöny 🙂 .

Sok-sok design- élménnyel, lakberendezési inspirációval tértünk haza a S/ALON Budapest 2021-ről, és azzal a reménnyel, hogy a kiállítással – a kényszerű bezártság tanulságait levonva – új korszak indul a belső terek kialakításában. Egy olyan időszak, melyben otthonaink egyre belsőségesebbé és színesebbé, természet-és emberközelibbé válnak 🙂 , hogy lakójukkal egységben emeljék a mindennapok életminőségét.

Élettér