Tavaszvárás Andi egyedi növénykreációival I. rész - Szandra Otthon

A Balaton Északi partján, Alsóörsön jártam Andinál, hogy meglessem készülő bemutatótermét, és megcsodáljam legújabb, tavaszváró növénydekorációit. Régóta ismerem Andi munkáit, de most sem csalódtam.

Alkotásaival a virágok és az erdő lelkét tudja megragadni, mesebeli atmoszférát varázsolva a megrendelő lakásába, munkahelyére, életébe. Azt érzem, hogy díszein minden alkotóelem épp ott van, ahol lennie kell, és a formák, színek mind üzenetet hordoznak.

Kicsit szeles, napfényes délelőtt van, épp csak most kezdődik a tavasz. Az udvarról tisztán látszik a hullámzó kékes zöld Balaton, szemközt épp a Tihanyi Apátság épülete. Szinte repül az idő, ahogy Andi otthonosan sürög-forog a cserepekben, kép- és ablakkereteken, vállfán, kalitkában született alkotások között, melyekről mély szeretettel, és szívből jövő alázattal beszél.

 

– Andi, mitől olyan különleges hangulatúak az itt látható kompozíciók, hogyan foglalnád össze ennek a stílusnak a lényegét, üzenetét?

„A tavasz érzetét, hangulatát szerettem volna megragadni, az pedig számomra a natúr és pasztell színekkel – mint a krém, rózsaszín, halványkék – jellemezhető igazán. A tavasz lényege még nem a buja színek és a teljes virágzás, hanem a várakozás. Ahogy finoman előbújnak az ágakon az első bimbók, ahogy a hóvirág megbújik a téli, kopár talajon… A natúr színek közt egyszer csak megjelenik egy kis zöld – ami üdeséget, és frissességet teremt. Ahogy ezeken a dekorációkon. A kedvencem, a moha.”

– Miért éppen a moha? Látom, szinte „kötelező” alapelem a legtöbb kompozíciódnál.

„Nagyon szeretem a mohát, számomra az erdőt – a legtisztább, leg-energiadúsabb helyet – jelképezi, ahová sokat járok. Magával ragad a puhasága, és az, hogy olyan, mintha élettelen lenne, de közben mégis tele van élettel! Másrészt nagyon értékelem a szerénységet és alázatosságot, számomra a moha ennek is a szimbóluma.”

– Mennyire tartós egy mohára épülő dekoráció?

„Egy tartósabb mohafajtát szoktam alkalmazni, ami megőrzi zöld színét akkor is, ha megszárad, és nem kell neki semmiféle kezelés. Felesleges ezért vízzel locsolni, sőt, akkor gyors növekedésnek indul, és túlnő magán a dekoráción 

– Úgy látom, munkáidon visszatérő motívum a csigaház is :). Annak is szimbolikus jelentése van?

„A csigaház geometrikus formája, felépítésének arányossága az aranymetszés (ld. poszt itt) szabályainak felel meg, ezzel a természetben is fennálló isteni rendet, a valódi harmóniát tükrözi. Ahol ez az arány jelenik meg, akár természeti formáról, akár egy tér berendezéséről, (dísztárgyak elhelyezéséről) van szó, ott harmóniaérzete keletkezik az embernek. „

– Honnan jön az ihlet egy-egy alkotáshoz? Mi inspirálja munkáidat?

„A sorrendiség valójában nem jellemző. Ha felkérésre készítek dekorációt, az mindig egy személyes beszélgetéssel, és a helyszín megismerésével indul. Ilyenkor figyelek az érzésekre, hogy milyen érzéseket szeretne megélni a másik. Sokszor ezt követően, ha meglátok például egy faágat, fatörzset, összetekeredett vesszőket- bármit ami megihlet, akkor elkezdem készíteni a kompozíciót, és keresem, hogy mi az, amit a fa még magához vonz. Összetalálkoznak a dolgok. Néha viszont pont fordítva történik, hogy az erdőben megtetszik egy faág, ami nekem örömet jelent, hazaviszem, majd ha egy felkérés helyszínére megyek, ott eszembe jut. A faág megmutatja nekem, hogy mivel díszítsem fel…

A sorrendiség azért sem fontos igazán, mert nekem ez nem munka. Járom az erdőket, gyűjtöm az ágakat, ezt élem minden nap, ez az életem.

– Végül mi az az Egy Jó Tanács, amit üzennél annak aki maga is szeretne hasonló dekorációt készíteni?

„A tudatos környezetvédelem jegyében mindenkit arra buzdítanék, hogy ami anyagot lehet, használjon fel újra. Az előző ünnep dekorációját alapnak tekinthetjük a következő elkészítésekor. Ez egy mérföldköve is a kreativitásnak, ha meglátod egy anyagban, hogy még mit tudsz alkotni belőle. 🙂 Például, ha egy karácsonyi dekorációról leszedjük a tobozt, és a télre emlékeztető díszeket, akkor az alapot megtartva – ami lehet koszorúalap, tál, kosár, fémtartó stb. – arra tehetjük rá a tavaszt jelképező elemeket.”

Legközelebb Andival a színes és élővirág dekorációkról beszélgetünk. 🙂  Ha tetszett a cikk, tarts velünk!

Ti hogyan varázsoljátok otthonotokba a természetet?

Aktuális Kreatív tér