Mire figyelj 0-6 év közötti gyermeked szobájának berendezésekor? - Szandra Otthon

Mindig különleges lakberendezési feladat számomra egy gyerekszoba berendezését megálmodni és kialakítani. (Főleg, mióta a saját lányom már nem sok beleszólást enged az övébe! 🙂 ) A gyerekszoba egy külön világ az otthonunkon belül, melynek sajátosságairól és általános lakberendezési kérdésiről itt írtam, az egyes életkori szakaszok (0-6, 6-14, 14-20 éves korig) berendezési szempontjait pedig külön bejegyzésekben részletezem.

A legelső időszak 0-6 évesig korig tart. Ennek első fele a “kisbaba korszak” csodás napjaiban telik, mikor “babaszobaként” említjük az új kis jövevény saját terét, ahonnan mindig finom babaillat árad. 🙂 A kisbaba még több időt tölt alvással, mint ébren, így elsődleges fontosságú számára a pihentető, nyugodt környezet kialakítása.

A kisbaba időszakban a gyerekszoba berendezésének központi eleme a kiságy.

Szabványok szerint 2-féle kiságyméret közül választhatunk:

  • 120 x 60cm-es kiságy: kb. 2 éves korig jó, előnye, hogy kis helyen elfér, hátránya, hogy gyorsabban kinövi a baba,vagy
  • 140 x 70 cm-es: nagyobb helyet foglal ugyan, de előnye, hogy legtöbbször könnyen heverővé alakítható, így – egyéni növekedéstől függően – akár 7 éves korig is használható.

A méretén kívül mire ügyeljünk a kiságy kiválasztásánál?

Ma már számtalan design létezik a kínálatában, fontos azonban, hogy szem előtt tartsuk a megfelelő  stabilitást, hogy ne legyenek hegyes sarkok, kiálló csavarok, valamint környezetbarát és bababarát 🙂 festékkel legyen lefestve az ágy. A biztonsági előírásoknak megfelelő rács magassága 60 cm, a rácsok közti távolság pedig 7,5 cm.

Mindezeken túl már csak a jó ízlés – és a pénztárca – szab határt az elképzeléseknek. A gyártók, üzletek honlapján rengeteg hasznos adatot, információt találhatunk a matracokról, átalakítási lehetőségekről, stb.

Az élet sokszor hoz váratlan helyzeteket, pl. előfordulhat, hogy nem készül el a külön gyerekszoba a kicsi érkezése előtt, vagy a szülőknek kényelmesebb, ha átmenetileg a közelükben, velük alszik a kisbaba. Ilyenkor jó megoldás lehet a szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságy, vagy bölcső is.

Babakorban a kiságy mellett fontos berendezési tárgy a gyerekszobában a megfelelő tárolóbútor a kicsi ruháinak, tisztasági kellékeinek, és egy kényelmes ülőhely a szülőknek.

A kiságyhoz rögzített pelenkázó, vagy egy később önálló komóddá alakítható stabil, fiókos elem megfelelő tároló lehet a babápolási szerek számára. A ruhák, kis játékok ekkor még kevesebb helyet igényelnek, ezért jó, ha tárolóbútort csak a szükséges mennyiségben használunk, nem zsúfoljuk túl a szobát, hanem könnyed és légies marad a tér, ami nyugtató hatású a kisgyermek számára. 🙂

Egy kényelmes fotel, hintaszék szintén hasznos darab a babaszobában, ahol a kicsit etetni, öltöztetni, vagy altatni is tudjuk és emlékezetes, meghitt perceket tölthetünk vele, míg a karunkban ringatjuk. 🙂 (De szép is volt, mikor a nagylány még elfért az ölemben! 🙂 ) Ha pedig a szülő is elalszik néha az éjszakai etetéseknél, jól jöhet egy kis kanapé, vagy heverő is a fotel helyett/mellett.

A kevés bútor mellett törekedjünk a szoba közepén a lehető legnagyobb szabad tér biztosítására!

Ahogy a gyermek egyre több időt tölt a kiságyon/járókán kívül, és fedezi fel környezetét, jó, ha nyitott polcokra helyezzük a játékait, melyeket könnyen elér. Használhatunk dobozokat, kosarakat, vagy játéktároló ládákat is erre a célra. Az éles sarkokat, letörhető, instabil darabokat kerüljük, alkalmazzunk minél több környezetbarát és természetes anyagot.

Amikor a gyermek már sokat ül földön, kúszik-mászik, játszik és ismerkedik a világgal, fontos a szoba közepét, nagy részét beterítő, megfelelő szőnyeg.

Az a jó, ha a gyerekszobai szőnyeg puha, de nem túl hosszú szőrű, jól rögzített, nem csúszásveszélyes. A nagyobb lakberendezési áruházakban kapható felragasztható csúszásgátló tappancsok is megfelelőek erre a célra. Ötletes találmány a játszószőnyeg is, ami kreativitásra sarkallja és le is köti a kicsi figyelmét. 🙂

Amikor a kisgyermek már asztalnál ülve is szeret rajzolni, ténykedni, akkor szüksége lesz egy kis asztalra és székre a mindennapi kreativitáshoz.

Az asztal kiválasztásánál a 40 cm magasságot, lekerekített sarkokat, és megfelelő anyagot kell szem előtt tartani. Olyan darabot válasszunk, aminél belefér, ha az alkotómunka közben az asztalt is összefirkálja kissé 🙂 .

A gyerekszoba fokozatosan egyre összetettebb funkciójú térré válik, a játékok időnként mindent beterítenek, de a berendezés, dekoráció színe és hangulatvilága ne vegye át egy játszóház vibrálását.

A pihenés, nyugodt alvás, töltődés helyszíne is ez a szoba, ezért színekben a nagy felületeken jobb, ha visszafogottak maradunk! Az interneten van ugyan sok példa élénk színű, agyon- micimackózott, vagy ijesztő a állatmintás tapétára, amik azonban hosszabb távon megzavarhatják a kisgyermek nyugalmát.

Ebben a korban a fehér árnyalatai mellett a visszafogott, nyugtató pasztell színek, világosabb kékek, zöldek, rózsaszínek a legszerencsésebbek a falon. Élénk színeket, kedvenc mesefigurákat inkább kis felületeken, pl. párnák, falmatrica, könnyen cserélhető kiegészítők, pl. ágytakaró, függöny felületén alkalmazzunk.

A gyerekek imádják a kuckókat! Sátorral, baldachinnal jó kis bújóhelyeket alakíthatunk ki a szobában, amit aztán saját ízlésük szerint rendezhetnek be. Ki ne vágyna egy ilyen klassz kis saját világra a kedvenc játékaival? 🙂

Bútorválasztásnál legjobb, ha egy bútorcsaládból választjuk ki az összes megfelelő darabot.

Egyéni döntés kérdése, hogy egy kifejezetten gyerek vagy ifjúsági bútort veszünk a gyerekszobába, pl. rózsaszín fóliával bevont ágyat, szekrényeket, asztalt, stb., amit a következő korszak/vagy stílusváltásnál lecserélünk. (Láttam már olyat, hogy a szülők egy menő versenyautó-ágyat vettek, ami az üzletben még tetszett is a kisfiúnak, de otthon már nem volt hajlandó aludni benne. Éjszakára átköltözött a szülőkhöz, a versenyautó pedig évekig állt üresen a gyerekszobában. 🙂 )

A másik lehetőség, hogy olyan jó minőségű, visszafogott, természetes anyagú és színű (fa, fehér, barna) bútorokat választunk, melyek később, nagyobb korban is jól használhatóak lesznek.

Aki szereti a kreatív, egyéni megoldásokat, az pl. a fából készült bútorokat később könnyedén átfestheti a már kamasz gyermek kedvenc színeire. A közös bútorfestés különösen izgalmas családi program lehet! 🙂 A festés mellett pl. fogantyú-cserével, tükör-rátéttel, stb. is egyedivé, a gyermek ízléséhez igazíthatóvá tehetjük ezeket a bútorokat, amik így végigkísérhetik az egész gyerekkort is.

Neked melyik megoldás a szimpatikusabb?Az ifjúsági/gyerekbútor vagy olyat vennél, ami később is jól használható?

Élettér