Egy jó gyerekszobában minden nap gyereknap! - Szandra Otthon

Milyen a jó gyerekszoba berendezés?Mik a leggyakoribb hibák, amiket jó ha elkerülsz?

Alapvető hiba, ha a szülő saját magának, és nem gyermeke igényeinek megfelelően rendezi be a gyerekszobát. Számos példát látok lakberendezési oldalakon is, ahol pl. a babaszobát az épp trendi sötétszürke színekkel loft stílusban, vagy rózsaszín-aranyban a csillogó glamour jegyében alakították ki. 🙂 Az jó, ha van stílusa a szobának, és illeszkedik a lakás többi részéhez, de ez a törekvés nem mehet a gyermek fejlődését segítő, harmonikus környezet biztosításának rovására.

Az elsődleges szempont, amitől jó egy gyerekszoba, ha az a gyermek aktuális igényeihez, életkorához-méreteihez, ízlés-és lelkivilágához illeszkedik.

Akkor jó egy gyerekszoba, ha lakójának jó érzés ott lenni, szereti, és egy külön világot, biztonságot jelent számára. Mint egy saját “Otthon” a lakáson belül, személyes tér a családi léten belül.

Ahogy gyermekünk növekszik, úgy változnak igényei is, ennek megfelelően a gyerekszoba berendezésének kialakítása szempontjából 3 fontos korszakot megkülönböztethetünk meg:

🌸0-6 éves korig

🌸6-14 éves korig

🌸14-20 éves korig

Ebben a 3 életkori szakaszban más- más szempontok válnak hangsúlyossá a berendezés kialakításánál, melyeket külön bejegyzésben fejtek ki részletesebben.

Vannak azonban olyan általános ismérvek, melyeket jó, ha szem előtt tartunk mindhárom életkori időszakban:

Fekvése szempontjából legideálisabb, ha a gyerekszoba minél több természetes fényt kap, így lehetőség szerint a lakás délkeleti, vagy nyugati részén helyezzük el. Különösen kis korban fontos, hogy közel legyen a szülői hálóhoz és a fürdőszobához, később távolabbra is kerülhet, és – ha megtehetjük – , külön fürdőszobát is biztosíthatunk számára.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Gyereknapra-gyerekszoba6-900x506.jpg a fájlnév

A berendezést illetően idővel ez lesz a lakás egyik legösszetettebb funkciójú területe, hiszen az alvás, játék, tanulás, barátok fogadása, hobbi tevékenységek színtere is egyúttal. Legjobb, ha ezeket a funkciókat el tudjuk különíteni valamelyest, hogy ne érezzen gyermekünk az összetettség miatti zavaró hatást. (Erre vonatkozó megoldási lehetőségekről az életkorok szerinti részletes bejegyzésben külön kitérek.)

Ideális esetben tervezzünk külön szobát minden gyermeknek! Ha ez nem megoldható, és koruk, egyéni adottságaik, stb. engedi, akkor megfontolt koncepció alapján alakítsunk ki mindegyikőjüknek egy külön kis részt, sarkot a szobán belül. Okos térszervezéssel, jó bútor elrendezéssel, színekkel több szekcióra oszthatjuk a szobát, és megtaníthatjuk gyermekünknek, hogy testvére külön terét, személyes kincseit tartsa tiszteletben. Sok felnőttet ismerek, akik többen osztoztak egy gyerekszobán, és ez a későbbiekben inkább előnyükre vált, kialakult az együttműködési képesség.

A természetes fény mellett fontos a megfelelően elhelyezett, több szintű világítás: mennyezeti – általános fény mellett biztosítsuk a szükséges fényforrásokat olvasáshoz, tanuláshoz fali, illetve asztali lámpával. Kiskorban egy szolid, megnyugtató fényű sólámpa, vagy hangulatlámpa nemcsak az elalvást könnyítheti meg, de váratlan éjszakai felébredésnél is jó szolgálatot tehet! A dugaljakat tegyük gyerekbiztossá, és lehetőleg kerüljük az elektronikus készülékek (Tv, számítógép) használatát a szobájukban.

Sötét színű, nyomasztó hatású képeket ne tegyünk ki a falra, a vidám, pozitív hatású képekkel azonban jó hangulatot teremthetünk gyermeküknek. Kisebb korban a szoba játszó részén élénkebb tárgyakkal, kiegészítőkkel fokozhatjuk a kicsik kreativitását, nagyon fontos azonban, hogy alváskor az ágy körül nyugodt, pihentető színek, minták vegyék körül, és kellően tudjuk sötétíteni a szobát.

Végül egy hasznos összegzés, ami bármikor jól jöhet! 🙂

Szandraotthon tippek gyerekszobákhoz:

  • biztosíts gyermeked számára is szép, harmonikus környezetet – lehetőségeid szerint
  • figyeld meg, hogy, milyen színeket, formákat kedvel, lehetőleg vond be saját szobája kialakításába
  • ha minőségi, tartós bútorokat választasz visszafogott színben, azok akár felnőtt korig is jók lesznek
  • amit lehet, hasznosítsd újra, törekedj a variálhatóságra
  • ne zsúfold túl a szobát bútorokkal
  • díszítsétek a szobát a gyermek saját alkotásaival, ami önbizalmára is pozitívan hat
  • nagy falfelületeken világos, pasztell színeket alkalmazz
  • élénk színeket, erőteljes figurákat kis felületeken használj (falmatrica, stb.)
  • legyen kuckó a gyerekszobában

Tetszett a cikk? Nálatok elégedettek a gyerekek a szobájukkal? Mit alakítanál másképp? 🙂

Aktuális Élettér