% % Szandra Otthon - Szandra Otthon %

A konyhafelújítás mindig összetett feladat, ami az anyagi ráfordításon túl elsősorban alapos tervezést, jól szervezett kivitelezést, meg persze sok-sok türelmet igényel. 🙂

Ha ugyanis nem készítünk (készíttetünk) pontos tervet, költségvetést és a megfelelő időben nem találunk jó szakembereket, könnyen elhúzódhat a fürdőszobában mosogatás és a tábori körülmények közötti étkezések időszaka, 🙂 és további váratlan költségek merülhetnek fel. Hogy lehet okosan, pénztárcakímélő álomkonyhát kialakítani?

Anikó barátnőm “amerikai konyhája” kiváló példa arra, hogy ha hallgatunk a harmonikus, szebb környezet iránti belső vágyunkra, és annak megvalósításába tudatosan, felkészülten vágunk bele, akkor végeredményként egy költségkímélő, jól működő, örömteli életteret kapunk. 🙂 Hogyan?

Az adottságok Anikó konyhájánál sem voltak ideálisak! A lakás tetőtérben van, így ferde falsíkok, szabadon álló gerendák korlátozták a lakberendezési lehetőségeket. Az eredeti, egysoros  konyhabútor ugyan az étkező-nappalival egy légtérben volt, de kevés volt benne a tárolóhely, és elrendezése, színe sem felelt meg az új lakó hosszú távú elképzeléseinek. Bővítésére azonban – a mellette lévő spejz (egyúttal mosókonyha) miatt – nem volt lehetőség, látványa a szemközti kanapén ülve (főleg a spejzajtóval együtt) elég lehangoló látványt nyújtott. Mindezek miatt Anikó a teljes átalakítás mellett döntött. 🙂

“Tágas, világos konyhát szeretettem volna, ahol van tér, ahol jó érzés tölt el, és ami hangulatában is illeszkedik a nappalihoz”- mondja Anikó. A sarokban leválasztott spejzre nem volt szükség, az ott lévő mosógépet, hűtőszekrényt sokkal inkább egy modern, letisztult külsejű konyhabútorban tudta elképzelni. A spejz kibontásával egy nagyméretű szabad tér keletkezett, ami lehetővé tette a tulajdonos által megálmodott U-alakú konyha kialakítását.

Anikó maga tervezte meg a bútort, lerajzolta az elképzeléseit, majd a bútorlap-szabászatban kiválasztotta a megálmodott vaníliaszínű, magasfényű bútorlapot, fogantyúkat, munkalapot. Az anyagok, gépek kiválasztásnál végig figyelt a lehető legkedvezőbb ár-érték arányra, emellett barátnők 🙂 , ismerősök tanácsait is figyelembe vette. A ferde falsíkok és tetőgerendák miatt áruházi készbútor szóba sem jöhetett, így a teljes konyhabútor egyedileg került legyártásra. Az elkészült elemek  beépítését is a lapszabászat munkatársai végezték, a többi munkára (falbontás, festés, villany-és vízszerelés) pedig az ismerősi körből talált kiváló szakembereket. Mindezeknek köszönhetően végül az átlaghoz képest nagyjából féláron sikerült a vágyott konyhát megvalósítani! 🙂

Az egykori sötétbarna járólap, és sötét laminált parketta helyére egységes, jó minőségű, magas kopásállóságú laminált parketta került, ami világosítja és összefogja a teret, és nem árt neki sem a víz, sem a tűsarkú. 🙂

Az egykori spejz részén kapott helyett a vizes blokk, a mosogatómedence, mosogató gép, egy nagyobb szabad pultfelület és (a tulajdonos számára elegendő) két főzőfelületes főzőlap. A nyitott felső polcok a poharak és a porcelán teáskészlet mellett dekorációk elhelyezésére is szolgálnak, mellettük a felsőszekrénybe beépített elszívó került. A hátfalat ugyanaz a kőburkolat díszíti, mint az étkező falát (lásd lentebb), és az U-alakú szabad pultszakasz hátfalát.

A hátsó fal jobb szélére került két sor magas elem: a beépített hűtőszekrény, a mosógép, valamint a mikro és a bézs színű 🙂 sütő számára.

A ferde falszakasz kiváló tárolási lehetőséget biztosít, az ide tervezett alsó szekrények sok edényt, tányért elnyelnek, felületükön pedig a konyhai gépek kaptak helyet. A pultnak ezt a részét a gerendákra rögzített ledszalag világítás, és a ferde falon végigfutó bézs-ezüst színjátszós, mosható tapéta emeli ki.

Az U-alakban végződő pult, és a beleépített oszlopszerű tetőgerenda funkcionálisan és optikailag is lezárja a konyha részt. A bézsszínű kőburkolattal ellátott hátfalához elektromos kandalló illeszkedik, ami a hűvös téli napokon (de akár nyárestéken is 🙂 ) kellemes hangulatot varázsol az egész helyiségbe. A kandallóval Anikó régi vágya vált valóra,  emellett a nappali fókuszpontjává, és mintegy a lakás központi szentélyévé is vált. Ki ne gyönyörködne szívesebben ebben a látványban, mint az eredetiben? 🙂

A helyiség többi részén is nagy változások történtek. 🙂 Az étkező melletti egykor sivár falra a tulajdonos egyik barátnője festett le táblafestékkel egy szakaszt, amin inspiráló idézetek, személyes üzenetek fogadják az érkezőket. A másik oldalra pedig családi képek, és növények kerültek.

Az étkezőasztal lapja, és a bárszékek kárpitja a lakásban uralkodó bézs-krém vonulatot követi, a króm bútorlábak pedig a konyhai gépek és fogantyúk ezüstjére reflektálnak. Az étkezőasztal szintén a lapszabászatból került ide, az egyedi igények (és költségtakarékosság) miatt. Az asztal fölé választott led lámpát Anikó az Ikeában – a zárás előtti utolsó percekben – találta, de egyértelműen szerelem volt első látásra 🙂 ! Különleges ívei merész és impozáns látványt nyújtanak, melyet a fehér gerendák és a természetes kőburkolat még jobban kihangsúlyoznak.

A konyhai ferde fal folytatásában a nappali részen szintén tárolóbútorok kaptak helyet, mellettük a sarokkanapé a kényelmes pihenés és a meghitt beszélgetések színtere. A fehér szekrényen és bézs színű kanapén vidám színfoltként jelennek meg a színes kiegészítőknek, párnák, textilek.

Az azonos padlóburkolatnak, világos falszínnek és a natúr, letisztult vonalú bútoroknak köszönhetően a konyha-étkező -nappali a különböző funkciókat harmonikus egységben összefogó térré alakult át, a lakója legnagyobb megelégedésére.

Imádom az új konyhámat, a nappalit és a kandallót!” – mondja Anikó, és ezt az érzést leginkább magának köszönheti, a bátor döntéseknek, alapos felkészülésnek, tervezésnek, meg persze a megbízható szakembereknek. 🙂

Te is konyhaátalakítás előtt állsz? Anikó melyik ötletét valósítanád meg? Írd meg, melyik a kedvenc részleted! 🙂

Aktuális Élettér