Kis lakásban otthonosan, térnövelő ötletekkel - Szandra Otthon

„Minden zugocska, amelyet szeretünk, egy világ a számunkra.”

(Oscar Wilde)

Vendégségben jártam egyik kedves barátnőmnél, aki nemrég kezdett új életet kislányával, egy aprócska, 30 nm-es budai lakásban. Kíváncsian vártam, milyen lesz a “kis zugocska”- ahogy emlegette – , de szinte csak a hozzá tartozó kis kertről beszélt lelkesen – ami valljuk be – tényleg a legnagyobb erénynek tűnik budapesti társasházi viszonylatban 🙂 Megmondom őszintén, magamban egy pici, sötét barlanglakot képzeltem el… De meglátva a ház békebeli stílusát, kopottas báját és a hívogató ajtódíszt, már tudtam, hogy bent is kellemes meglepetés vár majd!

A százéves ajtón betoppanva pedig egy megkapó, nagyon hangulatos és vidám OTTHON tárult fel előttem, tele kreatív lakberendezési ötlettel és szeretetteljes részletekkel 🙂 Az egyterű előszoba- konyha – nappali – dolgozó helyiség a lakás szíve, melynek nagyobb ablaka a saját kis kertre nyílik. Az ablakon beáradó napfény betölti a teret, és így egybeolvadnak a kinti és benti színek, virágok, hangulatok….  Mi lehet jobb térérzet-növelő egy kertre nyíló ablaknál 🙂 ? (Persze még szebb lesz, ha majd nyílnak is a nemrég ültetett virágok. Majd mutatom!)

Elsőre megakadt a szemem a bejárattal szemközti falon végigfutó téglaburkolaton. Annyira  laza és loftos! Mintegy megemeli a belmagasságot, szélességében is növeli, mégis egybefogja a hosszabb falat, és közben megmarad a barátságos, meleg hangulat! Dísznek hat a laza háttéren a dekoratív, nagyméretű tükör – a lakás fókuszpontjában elhelyezve, – ami optikailag is tágítja a teret, és némi eleganciát visz az összképbe. A fa bútorok, természetes kiegészítők fokozzák az otthonosságot, de ami igazán meleggé és nőiesebbé teszi az alapvetően férfias hátteret, az a sok színes, vidám kiegészítő és textil. Ezek tükrözik legjobban az itt lakók életstílusát 🙂 !

 

Megtudtam, hogy a függöny és a párnák színharmóniája nem a véletlen műve! Az eredetileg másik lakásba vásárolt függöny alját a radiátor miatt le kellett vágni, az így megmaradó anyagból varrták a két bordó díszpárnát. A másik két párnahuzat egy közeli kilós ruhaboltból került ide, és talált méltó helyére a natúr kanapén 🙂 .

A konyha mellett nyíló gyerek hálófülkébe már nem fért asztal, így a kis alkotósarok a kanapé és az ablak közé – a legfényesebb sarokba – került. A kislány egyébként nagyon szeret rajzolni, festeni, művei pedig szuperul mutatnak a téglafal-galérián.

Kis lakásoknál alapvető hiba szokott lenni a túl nagy méretű, vagy túl sok bútor elhelyezése, de itt vigyáztak arra, hogy csak a legszükségesebb darabok kerüljenek be, azok is szellősen, a megfelelő helyre rendezve. A könyvespolc optikailag is leválasztja a dolgozó sarkot, melynek folytatásában a szülői hálófülke, egy kis gardrób, és a vizes helyiségek nyílnak.

 

Kis helyen, az ablakkal szemközti sarokban elfért a “home office”. A konyhabútorral azonos színű fából készült az íróasztal, ami fölött csipeszeken  függ a családi fotókiállítás 🙂 .

És most lássuk közelebbről a színes textileket! A nagymintájú, virágos anyagok a korábbi lakásban még függönyök voltak 🙂 . Most a kazánt és a lakás leghátsó részében található gardróbot rejtik.

A kicsi, de sok holmit elnyelő gardrób ajtaja egy sima világos színű bútorlap volt, de a barátnőm szerint “ráfért egy kis kreatív frissítés”, így a tolóajtóra rajzszögekkel rögzítette előző lakása sötétítő függönyét! Ugye, milyen olcsó és egyszerű megoldás 🙂 ?

A konyhasarok a bejárattól balra, a nagyobb ablakkal szemben került kialakításra. Itt is legfőbb szempont a praktikum volt (még egy keskeny mosogatógép is elfért!), szín- és anyagvilága passzol a “nappali” színeihez, ami fokozza ez egységes térélményt. A konyhai világítást magában foglaló álmennyezet halvány kék színével finom választóvonalat képez a konyha és a nappali rész között.

A konyhai álmennyezet kékes szürkéje visszaköszön a bejárati ajtó belső oldalán, és a fa lépcsőfokokon is. Ezek a lépcsők egyben tárolók is, sok cipőápolási és egyéb holmit elrejtenek 🙂 .

Néhány hangulati elem, kedves emlék vidám színekkel, amiktől igazán személyes lesz egy élettér 🙂 .

Búcsúzóul még egy pillantást vetettem a virágokra, amik egyenlőre színes cserepekben és ládákban nyílnak. Mire visszatérek, pompázik majd a kis kert is, alig várom:) !

 

Ha szeretnél alkalmazni néhány trükköt a fentiek közül, amivel növelheted kis lakásod térérzetét, íme egy hasznos összegzés:

Szandraotthon tippek kis lakásokhoz:

 • törekedni a lehető legnagyobb terek kialakítására, több kis helyiség egybenyitására
 • lehető legtöbb természetes fényt beengedni
 • átgondolt, több szintű világítási rendszer
 • természetes, világos színű burkolatok
 • világos, natúr vagy pasztellszínű falak
 • kevés, de funkcionális bútor
 • sok rejtett tároló beépítése
 • egységes alapanyagú és színű bútorok
 • sötétebb részeken kiegészítő fények
 • színes, mintás textilek
 • jól elhelyezett, megfelelő méretű és formájú tükrök
 • kevés és szép – de főleg nekünk kedves – lakásdekoráció
Aktuális Élettér Lakásnéző