Ünnepi lakásdekorációk az il.deko műhelyéből - Szandra Otthon

Ha lakásunkat – és egyúttal a lelkünket is – szeretnénk egy közelgő ünnepre hangolni, vagy csak a mindennapok fényét emelni otthonunkban, akkor kiváló választás lehet a bejárati ajtón elhelyezett kopogtató, vagy egyedi asztaldísz.

Én legjobban kézműves lakás-és növénydekorációkkal szeretem körbevenni magam, és lehetőleg olyantól vásárolok, akit személyesen is ismerek. Ezekben a találkozásokban mindig van valami csoda, egymásra találás az alkotóval, majd a vágyott hangulatú kompozícióval. 🙂

Ilyen véletlen találkozás során ismertem meg Máthé Ildikót, az il.deko alkotóját, akinek munkáit a személyéből sugárzó szívbeli adni akarás, valamint mélységes tisztelet a szakma és megrendelői iránt is különlegessé varázsolja. Aki ismeri őt, rendelt már tőle asztaldíszt, vagy koszorút, tudja, mire gondolok. 🙂

“Nem érzed munkának a munkát, ha szereted, ami a hivatásod.”

ez az il.deko jelmondata, és Ildikóval beszélgetve egyből megértettem, miért. Az alkotómunkán kívül motivációjáról, a kezdetekről, és a betegségben meglelt belső erőről is beszélgettünk.

– Mi alapján választod ki a színeket, felhasznált anyagokat pl. egy ajtódíszhez?

Legtöbbször személyre szóló dekorációkat készítek. Ha ismerem a megrendelőt, meg szoktam kérdezni, milyen színvilágot, figurákat szeretne, de szinte mindig rám bízzák. Ilyenkor beindul valami, és pl. az illető stílusa, vagy lakása alapján kialakul bennem egy kép arról, hogy ő minek örülne. “

-Miért pont ezt a hivatást választottad?Mi motivál a munkában?

“Nagyon szeretem készíteni ezeket a dekorációkat.”

“Nagyon szeretem az érzést, amikor átadok egy elkészült díszt, és meglátom az örömöt annak az arcán, aki átveszi tőlem.”

-Hogyan készül egy ilyen kompozíció? Megtervezed a lépéseket?

“Maximalista vagyok” – mondja Ildikó nevetve. “Mikor elkezdek készíteni pl. egy adventi koszorút, már az elején kialakul egy látványterv a fejemben, majd miután megcsináltam, lefotózom, hogy kívülről is lássam, és még igazítok rajta, ha a fotón úgy látom, hiányzik még valami. “

“Szeretném, hogy tényleg jó legyen, és aki átveszi, legközelebb is tiszta szívvel jöjjön vissza, mert elégedett volt a dísszel.”

-Hol tanultál, fiatal korod ellenére honnan jön ez a nagyfokú szakmai elhivatottság?

“12 éve, 21 éves koromban jöttem el Erdélyből, hogy itt kezdjem el a nagybetűs életet. 6 évet dolgoztam a kereskedelemben, majd kitanultam a virágkötő szakmát, mert rájöttem, hogy a virágkötés, növénydekoráció-készítés áll legközelebb a szívemhez. Egy temetői virágboltban tudtam elhelyezkedni. “

Sokan nem értékelik a temetői virágosokat, pedig az ottani munka az egész életet felölelte a születéstől a halálig.

A keresztelői dekorációtól kezdve a esküvői csokrokon át a sírkoszorúk készítéséig nagyon sok mindenben volt részem, sokat tanultam. “

-Mikor jöttél el a virágboltból, hogyan lettél vállalkozó?

“5 évet dolgoztam a virágboltban, szerettem, de egy betegség miatt abba kellett hagynom a munkát egyik napról a másikra. Hirtelen megváltozott az egész addigi életem. Nick Vujicic példája, és a családom szeretete erőt adott, hogy ne adjam fel, és végigvigyem a tavalyi évet….

Közben sokat gondolkoztam, hogy ha visszatér az erőm, mit tudnék csinálni. Nagyon hiányzott a virágkötés, az ünnepekre készülődés, így végül 2020. novemberében a testvérem bátorításával advent előtt 1 héttel elkezdtem otthon díszeket, koszorúkat készíteni! Így született meg az il.deko.

Annyira szeretem az adventet és a karácsonyt, és alkotásaimmal másoknak is örömöt szerezni, ez valódi gyógymód számomra!

Hálás vagyok az egész családomnak és mindenkinek, aki segített, és mellettem áll ma is.”

-Hogyan készülsz az idei adventre?

“Most még Halottak napi díszeket készítek (beszélgetésünk október végén zajlott) majd csak utána teszem ki az adventieket.

Úgy szép az ünnep, ha várakozunk, és megadjuk az időt mindennek.

Szeretek lépésről lépésre haladni, mert így, a várakozás után lesz meg az igazi ünnep érzése. “

“Olyanokat készítek majd, amire van igény. Szívesen csinálok divatos, csillogó asztaldíszeket is, de különösen közel állnak hozzám a klasszikus, nosztalgikus hangulatú, fenyő alapú díszek.”

Ha valaki ilyet kér, tudom, hogy azért veszi, mert gyerekkorában is fenyő adventi koszorú volt a szülei asztalán, és erre is szeretne emlékezni. ”

-Mik a további terveid a jövőre nézve?

“Most otthon készítem a dekorációkat, így pl. élő virággal most nem tudok dolgozni. Szeretnék majd egy saját műhelyt, ahol lenne egy bemutató-sarok is. Megtanultam, hogy nem hajszolhatom túl magam, fontos, hogy pihenjek is és a szeretteimmel is legyek eleget. Nagyon szeretném, ha a díszeim minél több emberhez eljutnának, akik vissza-visszatérnének, ha csokrokat, növénydíszeket szeretnének.”

Nagyon jó érzés az, amikor visszajönnek, ez a valódi elismerés a mi szakmánkban.”

Ha Te is szeretnéd, hogy Ildikó csodás alkotásai díszítsék otthonodat az ünnepekre, keresheted az alábbi elérhetőségeken: il.deko1125@gmail.com, https://www.facebook.com/ilddeko, (30) 617 8578.

Élettér