2017-05-25 Aktuális, Élettér

“Szépen cseng, hogy az ember másokért él, másokért tesz, de amikor tényleg ott a gyerek, akkor kapnak értelmet ezek a szavak.”  (Angelina Jolie)

Gyereknap közeledtével előtérbe kerülnek gyermekünk igényei. De vajon figyelünk valódi igényeikre a gyerekszoba berendezésénél? Milyen a jó gyerekszoba?

Szülőként az is feladatunk, hogy harmonikus, a gyermek fejlődését segítő, biztonságos környezetet teremtsünk számára, lehetőségeink szerint. Attól válik jóvá egy gyerekszoba, hogy lakója jól érzi magát benne, hogy szeret ott lenni, hogy egy külön világot jelent számára. Saját “Otthon” a lakáson belül, személyes tér a családi léten belül.  🙂 Akkor tud így működni, ha a gyermekkel együtt él és változik , mindig aktuális igényeihez, életkorához- méreteihez , ízlés- és lelkivilágához illeszkedik.

Hogy ezek az életkor szerinti igények alapvetően hogy alakulnak, arról lentebb írok, először nézzünk néhány általános ismérvet a jó gyerekszobáról, ami be szokott válni a gyakorlatban! 🙂

Fekvése szempontjából legideálisabb, ha a gyerekszoba minél több természetes fényt kap, így lehetőség szerint a lakás délkeleti, vagy nyugati részén helyezzük el. Különösen kis korban fontos, hogy közel legyen a szülői hálóhoz és a fürdőszobához, később távolabbra is kerülhet, és – ha megtehetjük – , külön fürdőszobát is biztosíthatunk számára.

Ideális esetben tervezzünk külön szobát minden gyermeknek! Ha ez nem megoldható, és koruk, egyéni adottságaik, stb. engedi, akkor megfontolt koncepció alapján alakítsunk ki mindegyikőjüknek egy külön kis részt, sarkot a szobán belül. Okos térszervezéssel, jó bútor elrendezéssel, színekkel több szekcióra oszthatjuk a szobát, és megtaníthatjuk gyermekünknek, hogy testvére külön terét, személyes kincseit tartsa tiszteletben. Sok felnőttet ismerek, akik többen osztoztak egy gyerekszobán, de – néhány elkerülhetetlen csetepatét leszámítva 🙂 – közelebb kerültek egymáshoz, és a későbbiekben inkább előnyükre vált az együttműködési képesség.

A természetes fény mellett ebben a helyiségben is fontos a megfelelően elhelyezett, több szintű világítás: mennyezeti – általános fény mellett biztosítsuk a szükséges fényforrásokat olvasáshoz, tanuláshoz fali, illetve asztali lámpával. Kiskorban egy szolid, megnyugtató fényű sólámpa, vagy hangulatlámpa nemcsak az elalvást könnyítheti meg, de váratlan éjszakai felébredésnél is jó szolgálatot tehet! 🙂 A dugaljakat tegyük gyerekbiztossá, és kerüljük az elektronikus készülékek (Tv, számítógép) használatát a szobájukban.

Sötét színű, nyomasztó hatású képeket ne tegyünk ki a falra, a vidám, pozitív hatású képekkel azonban jó hangulatot teremthetünk gyermeküknek. Kisebb korban a szoba játszó részén élénkebb tárgyakkal, kiegészítőkkel fokozhatjuk a kicsik kreativitását, nagyon fontos azonban, hogy alváskor az ágy körül nyugodt, pihentető színek, minták vegyék körül, és kellően tudjuk sötétíteni a szobát.

1.) 0-tól 6 éves korig tartó időszak

Ezen időszak első fele a csecsemőkor, a gyerekszobában ekkor a kiságynak jut központi szerep. Szabványméret szerint 2-félét választhatunk: a 120x60cm nagyságút, ami kb. 2 éves korig jó, kis helyen elfér, vagy ha hosszabb távra tekintünk, a 140×70 cm-est, ami legtöbbször könnyen heverővé alakítható, és így – egyéni növekedéstől függően kb. 7 éves használható. Kiságyaknál legfontosabb a megfelelő  stabilitás, továbbá, hogy ne legyenek hegyes sarkai, kiálló csavarjai, környezetbarát festékkel legyen lefestve. A rács magassága 60 cm, a rácsok közti távolság pedig 7,5 cm. Mindezeken túl már csak a jó ízlés – és persze a pénztárca – szab határt az elképzeléseknek. A gyártók, üzletek honlapján rengeteg hasznos adatot, információt találsz, a matracokról, átalakítási lehetőségekről, stb.

A kiságy mellett pelenkázó, egy fotel vagy kis kanapé, és a szükséges mennyiségnél nem több tárolóbútor alkotja a gyerekszoba berendezését. A kevés bútor mellett törekedjünk a szoba közepén a lehető legnagyobb szabad tér biztosítására! Ahogy a gyermek egyre több időt tölt a kiságyon/járókán kívül, és fedezi fel környezetét, jó, ha könnyen elérhető nyitott polcokra helyezzük játékait, dobozokba, kosarakba, vagy játéktároló ládákba.

Amikor a gyermek legtöbbet a földön ülve, kúszva játszik és ismerkedik a világgal, a puha, de nem túl nagy szőrű, jól rögzített szőnyeg (akár felragasztható csúszásgátló tappancsokkal – pl. Ikea), akár játszószőnyeg kulcsfontosságú a számára. Amikor pedig már asztalnál ülve is szeret rajzolni, ténykedni, akkor 40 cm magasságú kis asztalt vegyünk, amit akár kicsit össze is firkálhat. 🙂

Színekben a nagy felületeken legyünk visszafogottak!Az interneten számos sötét színű, agyon micimackózott, vagy éppen nagy ijesztő bogártapétás falú gyerekszobát láthatunk,de a szobájában nem a játszóházak vibráló világára van szüksége a gyermeknek. (Max. ha van külön játszószoba, ott azért kicsit lehet. 🙂 ) Ebben a korban a fehér árnyalatai mellett a visszafogott, nyugtató pasztell színek, világosabb kékek, zöldek, rózsaszínek a legszerencsésebbek a falon. Élénk színeket, kedvenc mesefigurákat inkább kis felületeken, pl. párnák, falmatricák, vagy könnyen cserélhető kiegészítőkön, pl. ágytakaró, függöny felületén alkalmazzunk. Sátorral, baldachinnal jó kis kuckókat hozhatunk létre a szobában, amit aztán gyermekeink saját ízlésük szerint rendezhetnek be. Ki ne vágyna egy ilyen klassz kis búvóhelyre a kedvenc játékaival? 🙂

Legjobb, ha egy bútorcsaládból választjuk ki a bútorokat. A mi döntésünk, hogy megveszünk-e egy kifejezetten gyerek vagy ifjúsági bútort, pl. rózsaszín fóliával bevont ágyat, szekrényeket, asztalt, stb., amit a következő korszak/vagy stílusváltásnál lecserélünk,  vagy olyan jó minőségű, de visszafogott, természetes anyagú és színű (fa, fehér, barna) darabokat választunk, amik később is jól használhatóak. Utóbbi esetben pl. a fából készült bútorokat később a már kamasz gyermek kedvenc színeire is átfesthetjük, 🙂 fogantyúit lecserélhetjük, tehetünk rá tükröt, stb. (Megtörtént eset, hogy a szülők megvették a gyermeknek a legmenőbb versenyautó-ágyat, ami az üzletben nagyon tetszett neki, de otthon aztán nem tudott aludni benne, és éjszakára inkább átköltözött a szülőkhöz.)

2.) 6 és 14 év közti időszak

Az általános iskolás kor az önállósodás, a személyiség kialakulásának ideje, amikor a gyermek keresi énjét, önmagát. Ekkor különösen fontos számára a saját tér biztosítása. Ha eddig nem volt külön szobája és megoldható (akár a dolgozó vagy vendégszoba megszüntetésével, stb.), akkor eljött ennek ideje. Eddigre már megérik az igény benne, hogy saját személyisége, ízlése jelenjen meg a környezetében.

Legtöbbet azzal tehetünk, ha szobája kialakításába engedjük beleszólni, megkérdezzük, meghallgatjuk, és figyelembe is vesszük az igényeit. (Érdekes tapasztalatom volt lakberendezőként – a szülők kérésére –  tizenévesekkel beszélgetni a szobájukkal kapcsolatos igényeikről. Részletes kérdésekre szívesen válaszoltak, kiderült pl., hogy szobájukban egész más színek tetszenek nekik, mint amit a szülők gondoltak. 🙂 ) Ha így járunk el, a saját világának fogja érezni szobáját, ahova bármikor elvonulhat, és önmaga lehet. Ekkor bizony – akár átmenetileg – be kell vállalni a merészebb kalóz, kosaras vagy épp rocker dekorációt is, törekedve továbbra is ezeket kisebb felületen, vagy könnyen változtatható formában (textil, falmatrica) alkalmazni.

Az iskoláskorban a megfelelő helyen és világítással elhelyezett íróasztal jelenik meg új bútorként a gyerekszobában. Ideális, ha magassága állítható (52-76 cm-ig), esetleg dönthető lapja van, és könnyen tisztítható. Minél több fiókja van, annál jobban elnyeli az iskolai tanszereket. Jó ha van külön könyvespolc, vagy a játéktároló polcon külön helyet biztosítunk a gyermek növekvő könyvtárának.

A kisgyermek ágyat ifjúsági, vagy felnőtt méretűre kell cserélnünk, 160-180×70-80 cm-esre, és gondolnunk kell a barátok fogadására alkalmas ülő, esetleg fekvőfelület, vendégágy beszerzésére. Ha emeletes ágy van a szobában, akkor stabil és biztonságos feljutást kell biztosítani, továbbá a fekvőfelületek közötti min. 90 cm-es távolságot. (Így az alsó ágyon felülve sem veri majd be a fejét a gyermek.) A felső ágyon a korlát 10-12 cm-es magasságban ideális.

3.) 14 és 20 éves kor között

A gyermekek önállósága tovább nő, növekedésükkel arányban a szabad terük – és általában – az otthon töltött idő is lecsökken. Megjelennek a hobbi és sporteszközök, hangszerek, kisállatok, elektronikai felszerelések a szobájában.

Ekkor már felnőtt méretű bútorokra van szükségük, 90×200-as ágyra, vagy kihúzható kanapéra vendégeik, barátaik számára. Ekkor még nagyobb szabadságot kell adni a gyermeknek a berendezés kialakításánál, és tisztelni határait, külön világát.

Végül egy hasznos összegzés, ami bármikor jól jöhet! 🙂

Szandraotthon tippek gyerekszobákhoz:

  • biztosíts gyermeked számára is szép, harmonikus környezetet – lehetőségeid szerint
  • figyeld meg, hogy, milyen színeket, formákat kedvel, lehetőleg vond be saját szobája kialakításába
  • ha minőségi, tartós bútorokat választasz visszafogott színben, azok akár felnőtt korig is jók lesznek
  • amit lehet, hasznosítsd újra, törekedj a variálhatóságra
  • ne zsúfold túl a szobát bútorokkal
  • díszítsétek a szobát a gyermek saját alkotásaival, ami önbizalmára is pozitívan hat
  • nagy falfelületeken világos, pasztell színeket alkalmazz
  • élénk színeket, erőteljes figurákat kis felületeken használj (falmatrica, stb.)
  • legyen kuckó a gyerekszobában

Tetszett a cikk?Nálatok elégedettek a gyerekek a szobájukkal?Mit alakítanál másképp? 🙂